VIDEO | Consiliul Local Bran, ședință cu vot împotriva comunității. Aviz de oportunitate pentru construirea controversatului supermarket: ”Dezastru fundamental pentru dezvoltarea ulterioară a stațiunii”

Publicat: 01/10/2021, 16:02
Actualizat: 01/10/2021, 16:59

Joi, 30 septembrie, comunitatea din Bran a avut parte de ceea ce s-ar putea numi ”ziua cea mai lungă”. Consiliul Local s-a întrunit într-o ședință ordinară pentru a vota prima etapă a unui proiect controversat. Cu sau fără supermarket în Bran?

Reporterii GÂNDUL au fost prezenți la fața locului, pentru a lua ”pulsul” unei astfel de zile cruciale pentru comunitatea din Bran, iar votul dat de consilierii locali a fost unul… anticipat de cei care s-au declarat, de-a lungul timpului, împotrivă. Consiliul Local Bran a aprobat, cu majoritate de voturi, proiectul care permite elaborarea planurilor urbanistice pentru construcția a două supermarketuri aproape de centrul stațiunii, Lidl și Penny. De menționat că reprezentanții mass-media nu au putut filma ședința, cu motivația că regulamentul nu permite asta și că ședința de consiliu este transmisă, live, pe pagina de Facebook a Primăriei Bran.

La ședință au participat 13 dintre cei 15 consilieri locali ai comunei Bran, dintre care 11 au votat pentru proiectul de hotărâre, iar doi au fost împotrivă. Avizul consilierilor locali permite întocmirea documentației de urbanism PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru ”Construire centru comercial, gospodărire apă și împrejmuire, amenajare parcare, amenajare acces și amplasare mijloace publicitare la adresa din comuna Bran, sat Sohodol, strada Cavaler Ioan de Pușcariu nr. 22”.

Totodată, consilierii locali au aprobat și proiectul care permite schimbarea destinației terenului de pe strada Cavaler Ioan de Pușcariu nr. 18 din Bran. Acesta nu va mai fi teren pentru construcție de locuințe, ci pe el se vor putea amplasa spații comerciale.

Păreri pro și contra înainte de ședința Consiliului Local

Construcția unor supermarketuri în apropiere de centrul stațiunii a împărțit Branul în două tabere. Pe de o parte, micii producători sunt revoltați și spun că aceste supermarketuri înseamnă distrugerea tradițiilor din zonă, strică imaginea comunei, vor duce la desființarea multor locuri de muncă și vor îngreuna, suplimentar, circulația din localitate.

ÎN EXCLUSIVTATE pentru GÂNDUL, trei consilieri locali și-au prezentat, pe scurt, punctele de vedere chiar înainte de începerea ”ședinței furtunoase”.

Petru Mogan, consilier local Bran (Pro România): ”Are și câteva conotații penale acest proiect. Mi se pare halucinant”

Petru Mogan, consilier local Bran (Pro România), a declarat, de la bun început, că acest proiect are ”câteva conotații penale”, iar acordul vecinilor nici nu există în momentul de față.

Votul său va fi împotriva proiectului, a mai spus consilierul local, înaintea ședinței, pentru că nu este de acord cu prezența unei multinaționale în locația respectivă.

”Din punctul meu de vedere nu, deoarece se pare că are și câteva conotații penale acest proiect, deoarece nu avem acordul vecinilor. Este și un monument istoric (n.red. – în zona respectivă) al cavalerului Ioan de Pușcariu și nu cred că o să votăm. Asta-i părerea mea, ceea ce îmi și doresc. Dacă o să votăm, eu voi vota împotrivă, nu sunt de acord cu această multinațională acolo. S-o amplaseze la periferie, n-am nicio problemă. Traficul, pentru noi, e și-așa dezastruos și o să-l aglomerăm și mai mult și mai tare. Pe lângă faptul că o să și distrugem câteva afaceri locale. Îmi doresc ca oamenii mei să fie, în continuare, bogați, așa cum au fost înainte, pentru că au avut și gospodării, au avut și serviciu. Au adus plusvaloare satului ăsta, comunității acesteia și așa îmi dorească fie în continuare, un sat bogat, de oameni înstăriți.

Consilierul local Petru Mogan s-a referit și la un alt subiect controversat din acest scenariu tensionat al implementării unui supermarket (sau chiar două supermarketuri) în Bran, respectiv strângerea de semnături în favoarea acestui proiect – în timpul liber – de către poștașul localității. Consilierul local a anunțat că va face și o intepelare, în acest sens, din partea Pro România.

”(n.red. mi s-a spus aseară) că poștașul n-a făcut decât în afara serviciului, eu știam decât de 200 de semnături, am înțeles atunci, la dezbaterea publică, acum mi-a spus aseară că are vreo 500 de semnături. Enorm de mult. El, prin natura serviciului, din punctul meu de vedere, a făcut un abuz. Nu e în regulă. Nu e normal. M-au sunat și șefii lui și se pare că-i protejat. Și tind să cred că el a făcut de multe ori chestia asta și a strâns semnături și pentru altceva. Și nu e în regulă. Le-a făcut pe linie de partid, pentru mine e o aberație. E un abuz”, a mai spus consilierul local Petru Mogan.

”S-ar putea să fac o interpelare din partea partidului Pro România la Poșta Română. Mi se pare halucinant. Poșta Română e plătită de o multinațională? Nu se poate. Eu sunt naționalist, sunt român. Nu vreau să cred așa ceva”

Petru Mogan, consilier local Bran (Pro România)

Petru Mogan, consilier local Bran (Pro România)

Marcel Chirciu, consilier local Bran (PNL): ”Este un proiect deosebit, cu o încărcătură destul de emoțională”

Consilierul local Marcel Chirciu ne-a declarat că brănenii se află în fața unui proiect cu ”încărcătură emoțională”, iar aproximativ 75% dintre aceștia doresc supermarket în Bran.

”O să vedem ce se va întâmpla (n.red. – la ședința de consiliu local), este un proiect deosebit, cu o încărcătură destul de emoțională, unii vor să treacă, alții nu vor. Eu zic că 75% sunt pentru, să zicem că restul sunt împotrivă. Majoritatea cetățenilor vor acest Lidl, avem Maga-Image-ul, care este foarte, foarte scump, trebuie să mergem la Zărnești, la Râșnov, Brașov, populația își dorește așa ceva. Producătorii locali au magazinele lor, la piață, nu cred că i-ar afecta. Eu niciodată n-am cumpărat carne din Metro, din Lidl, cumpăr de la producătorii noștri, Săndel, Sergiana, care mai sunt.

”Nu știu, nu pot să îmi dau verdictul (n.red. – în ceea ce privește rezultatul votului), dar eu sper să treacă. Deci eu sunt pentru realizarea acestui Lidl. Acum, vedem, este un aviz de oportunitate, nu este bătut în cuie. După aceea, dacă va trece acest aviz de oportunitate, ei vor lua măsuri, pentru a se întabula, cu vecinii, că sunt probleme și cu vecinii. Vecinii nu vor. Vom vedea ce se va întâmpla. Timpul le va spune…”, consideră Marcel Chirciu, consilier local Bran (PNL).

Marcel Chirciu, consilier local Bran (PNL)

Gheorghe Ioan Jigărea, consilier local Bran (USR), președinte de ședință: ”Proiect binevenit și benefic pentru comună”

Președintele ”ședinței furtunoase” a fost Gheorghe Ioan Jigărea, consilier local Bran (USR), iar acesta a transmis că proiectul este unul ”binevenit și benefic pentru comună”, prezentând și argumentele sale.

”Comunitatea din Bran spune că este un proiect binevenit și benefic pentru comună. În primul rând, noi nu mai trebuie să ne deplasăm în alte localități, la alt Lidl, în al doilea rând avem nevoie și noi nu numai de brânză, de carne de pastramă. Avem nevoie de alimente, avem nevoie de fructe, de legume. La magazinele Lidl găsești și haine, și încălțăminte. Este un magazin care acoperă o arie mai largă de produse.

Vizavi de această treabă cu traficul, el nu este blocat din cauza Lidl, din cauza unui posibil Lidl, că până o să se înfăptuiască mai sunt mulți pași de făcut, ăsta e primul pas, acest proiect de hotărâre. Traficul în Bran nu se blochează din viitorul Lidl, din actualul Mega, nu se blochează din actualul PECO. La Bran se blochează în zilele de sărbătoare sau vara în sezon. Pentru că vin turiști. Noi nu avem o capacitate pentru a prelua tot traficul.

Mă repet, Lidl nu are cum să afecteze tradiția din zonă. Este un market. Și-atât. Nu vine el să-mi spună cum să-mi fac eu materia primă pe care o procesez la mine în gospodărie, nu vine Lidl să-mi spună trebuie să te îmbraci cu acest costum național. Nu. El este un supermarket unde noi, brănenii, și nu numai atât, comuna învecinată, Moeciu, comuna învecinată, Fundata, pot să vină și de la Zărnești, avem aici aproape localitatea Tohănița, pot să vină și din partea cealaltă, de la Râșnov, dacă nu sunt suficient aprovizionate acolo. Este un supermarket, pentru a comercializa produse, de orice natură”, a insistat Gheorghe Ioan Jigărea, consilier local Bran (USR), președinte de ședință.

Gheorghe Ioan Jigărea, consilier local Bran (USR)

Reacții după ședința Consiliului Local al Primăriei Bran: ”Dezamăgit” / ”Lipsă de transparență decizională”

S-a spus că votul din Consiliul Local a fost ”pe repede înainte”, iar primul consilier local care a părăsit sala de ședințe a Primăriei Bran a fost Petru Mogan.

Petru Mogan, consilier local Bran (Pro România): ”Sunt dezamăgit”

Acesta și-a manifestat dezamăgirea pentru aprobarea avizului de oportunitate dat acestui proiect, fiind unul dintre cei doi consilieri care au votat împotrivă.

”Sunt dezamăgit, s-a adoptat proiectul de hotărâre, s-a dat avizul, se va construi. Acordul meu a fost… împotrivă. (…) A fost dezbatere publică, au fost discuții în comisiile de specialitate, iar acum a fost ședință ordinară, doar votul în plen. Asta-i procedura.

Acum s-a dat doar un aviz, după care constructorii vor trebuie să vină cu acordurile de vecinătate, cu avize de la Ministerul Culturii, de la toată lumea, după care se va mai vota o dată pentru obținerea autorizației”, ne-a declarat consilierul local care reprezintă Pro România.

Lia Dorina Doru, administrator Compania de Administrare a Domeniului Bran: ” N-au nici cea mai vagă idee cu ce au fost de acord”

Lia Dorina Doru, administrator al Companiei de Administrare a Domeniului Bran, a acuzat Consiliul Local din Bran că a ignorat prevederile legale și că nu a existat o transparență decizională în ceea ce privește acest proiect controversat.

Mai mult, Lia Dorina Doru a anunțat și că s-a aprobat acest proiect înainte să aibă loc discuțiile care erau necesare, fiind pusă în postura de a forța o dezbatere post factum. Compania de Administrare a Domeniului Bran a depus un memoriu în care prezintă toate argumentele pentru care se declară împotriva construirii supermarketurilor în Bran, precizând și că există deschisă ”calea instanței”.

”Din nefericire, Consiliul (n.red. – Local), ignorând complet prevederile legale și dreptul de a asista la o dezbatere transparentă, la transparența decizională, a luat hotărârea să aprobe acest proiect. Din păcate, a trebuit eu să forțez o dezbatere post factum. Există mijloace legale, dânșii și-au prevăzut chiar ei niște etape ulterioare de dezbatere. Mie mi se pare ușor bizar să dezbați ceva ce-ai aprobat, dar vom fi deschiși la această discuție. Am depus astăzi un memoriu cu toate argumentele pentru care nu suntem de acord. Și, la epuizarea căilor administrative de a opri acest dezastru fundamental pentru dezvoltarea ulterioară a stațiunii turistice Bran ne rămâne deschisă, bineînțeles, calea instanței”, a avertizat Lia Dorina Doru, administrator al Companiei de Administrare a Domeniului Bran.

”Eu sper, totuși, că argumentele noastre vor ajunge atât la consilierii locali, cât și, mai ales, la membrii comunității, pentru că mie îmi este din ce în ce mai clar că majoritatea celor care, teoretic au votat sau s-au exprimat în favoarea deschiderii unui supermarket nu sunt în cunoștință de cauză. N-au nici cea mai vagă idee cu ce au fost de acord. Vor Lidl”

Lia Dorina Doru, administrator Compania de Administrare a Domeniului Bran

Lia Dorina Doru, administrator Compania de Administrare a Domeniului Bran

Dezamăgirea Liei Dorina Doru survine, pe de altă parte, și dintr-un alt motiv. O parte a comunității din Bran susține că toate relele din cauza castelului Bran, ceea ce este paradoxal după o perioadă de 12 ani de activitate cu rezultate excepționale.

”Este din nefericire, o atitudine destul de des întâlnită la unii membrii ai comunității Bran de a considera că toate relele vin de la sau dinspre sau din cauza castelului. Într-un mod absolut șocant, după 12 ani de serviciu credincios în comunitate, în care am plătit taxe, am făcut curat, am asigurat iluminat, am contribuit financiar, cu forță de muncă și cu idei, la ajutorarea comunității, în cele mai variate forme ale sale, după ce am pus Branul, practic, pe harta internațională de turism a marilor case de turism, după ce am trecut de la 250.000 de vizitatori, majoritatea români, așa cum am preluat noi administrarea, la peste un milion, majoritatea străini, cu consecințele de rigoare. De imagine, de popularitate, de onoare națională, până la urmă. Suntem considerați, în continuare, ne-brăneni, Dracula SRL”, și-a exprimat dezamăgireaLia Dorina Doru, administrator al Companiei de Administrare a Domeniului Bran.

”Ne așteptam să fim invitați la dialog și să avem posibilitatea să ne explicăm și să ne susținem punctul de vedere anterior luării unei hotărâri. Or, punctul 1 pe ordinea de zi a fost acesta, s-a votat scurt și-am rămas… A trebuit să stau în picioare și să-mi impun, să-mi cer, forțat dreptul la cuvânt”

Lia Dorina Doru, administrator Compania de Administrare a Domeniului Bran

Cosmin Feroiu, primarul Branului (PNL): ”Este un teren privat, nu este un teren aparținând primăriei”

După ce a părăsit, la rândul său, sala de ședințe, primarul Branului – Cosmin Feroiu – ne-a declarat că nu a fost vorba despre o ședință ieșită din comun, ci doar de una ”ca oricare alta”.

Discuțiile referitoare la construirea unor supermarketuri în Bran sunt mai vechi, iar dezbatere publică a existat, fiind efectuate, ”de diferite entități”, chiar și sondaje de opinie.

”Este o ședință ca oricare alta, ca să spun așa, doar cu mai multă prezență. Dacă ați fi fost și la ședințele trecute, pentru că această discuție referitoare la Lidl, ca să spun așa, sau despre supermarketuri nu este prima. Au fost și anul trecut, au fost și în primăvara anului acesta, am avut și dezbatere publică, deși în media s-a trecut, de multe ori, faptul că n-a existat o dezbatere publică, dar a existat. La fel, în media a apărut că (n.red. – supermarketul) este în parcarea castelului, după cum știți, i-ați văzut locația, este în altă parte. Pot, cu această ocazie, să prezint următorul aspect. Este un teren privat, nu este un teren aparținând primăriei, nu primăria a dat terenul respectiv. Ca orice firmă care face o documentație, care depune către primărie această documentație, eu am obligația să dau procedura, să duc procedura mai departe. Acesta a fost un prim pas și anume avizul de oportunitate. Ulterior, la avizul de oportunitate, trebuie să existe niște avize care trebuie luate de reprezentanții celor două supermarketuri despre care există discuția. Inclusiv acordurile vecinilor. La momentul actual nu s-a pus problema de așa ceva. Ulterior va fi o altă dezbatere publică, și încă una, după aceea va fi încă un proiect de hotărâre, aprobarea PUZ-ului, adică Planul Urbanistic Zonal și discutăm de un termen destul de lung.

Dacă unii vecini vor renunța la semnarea vecinătății cu (n.red. – să refuze) este problema supermarketurilor respective. Nu este problema primăriei. Primăria trebuie să ducă o procedură în continuare. Este logic, trebuie să respectăm legea. Dânșii (n.red. – vecinii) au făcut notificări că nu sunt de acord acest supermarket, dar la momentul acesta la care se discută de oportunitatea acestui supermarket, nu era în discuție, din câte știu eu, nevoie de semnăturile vecinilor. Acestea vor fi cerute prin următorul pas”, declară primarul Branului.

Cosmin Feroiu, primarul Branului (PNL)

În ceea ce privește activitatea micilor producători locali – care spun că va fi distrusă prin apariția supermarketurilor -, primarul Cosmin Feroiu este de părere că doar ”viitorul ne va spune”, nefiind Nostradamus.

”Asta cred nu viitorul de va spune. Nu pot să fiu eu Nostradamus și să spun că va fi așa sau nu va fi așa. Probabil vor fi afectați, nu contest acest lucru, dar cum au expus și cei prezenți în ședința de Consiliu Local, pentru că au fost păreri și pro, și contra, și mă bucur că a fost o dezbatere, cât de cât, civilizată și aprinsă, cei care doresc să cumpere produse tradiționale vor ști unde găsesc produsele tradiționale. Cei care vor dori să cumpere, de exemplu, hârtie igienică, ulei, o bere, cu siguranță nu vor găsi la producătorii locali aceste produse.

Au fost sondaje făcute de mai multe entități, dacă-mi permiteți să spun așa,  au fost undeva la 75-80% păreri pentru, ceilalți împotrivă. Acum, ce să vă spun? Să fac un referendum pentru… Nici nu mi-a trecut prin cap și nu știu ce implicații ar fi avut din punct de vedere financiar”, a mai declarat Cosmin Feroiu, primarul Branului, după încheierea ședinței Consiliului Local.

Poștașul din Bran: ”Eu puteam să merg în Miami, puteam să merg oriunde”

Acuzat că a strâns semnături în favoarea proiectului controversat al supermarketurilor din Bran – lucrând ”pe linie de partid” -, poștașul Dan Teodor se apără spunând că s-a aflat în concediu de odihnă în acea perioadă, deci putea să desfășoare orice activitate dorea.

Mai mult, acesta spune că susține apariția unui supermarket pentru că de un astfel de magazin au nevoie cei cu venituri reduse din localitatea Bran.

”Să știți că lucrez la Compania Națională Poșta Română, la Oficiul Bran, de 30 de ani. Dacă sunt în rândul oamenilor, v-aș spune următorul lucru, exact cum v-a spus domnul primar, când a fost în campania electorală. Oamenii întreabă ceva. Când merg cu corespondența, întreabă ceva. Măi, zice, n-ai mai auzit nimic de Lidl? M-au determinat aceste întrebări ca să mă fac și eu aliat celor cu pensii ca atare, că sunt în România, și celor cu salarii (n.red. – mici), cum suntem, să ne creștem copiii și să trăim fără afaceri, că sunt în mediul de afaceri alții care au bani și au magazine în centru”, acuză poștașul Branului.

Să știți că în concediul de odihnă, când am făcut această treabă, lucru trimis prin e-mail de către Oficiul Poștal Bran (n.red. – confirmarea concediului de odihnă în respectiva perioadă), c-am fost astăzi sunt de la Compania Națională Poșta Română București. Fac ce vreau (n.red. – în concediu). Eu puteam să merg în Miami, puteam să merg oriunde, așa. Dar mă lupt și mă voi lupta mereu pentru dreptate”, a mai ținut să precizeze poștașul din Bran.

Dan Teodor, poștașul din Bran

O primă etapă s-a încheiat joi, 30 septembrie, însă drumul până la deschiderea unui supermarket în Bran este unul lung. GÂNDUL va urmări, în continuare, fiecare etapă ulterioară a a acestui proiect controversat și va prezenta, ca și până acum, informații ÎN EXCLUSIVITATE.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării